BİR KÜRT OLARAK TÜRKLERE SORUYORUM
|
|
12-26-2009, 11:02 AM
Yorum: #1
|
|||
|
|||
Öncelikle bilim, sanat ve sosyal bilimlerinden başlamak isterdim ama bu ülkede yaşayan milyonlarca Kürt'ün en temel insani meseleleri dururken ben buraya bilim, sanat, sosyal bilimler konusu ile başlasam gerçekten de çok büyük "lüks" olur. O kadar lüksümüz yok. En temel insan haklarından başlayalım. Bir Kürt olarak soruyorum; Türkiye; yüzyılın başında Kürdüyle Türküyle Kurtuluş Savaşı’ndan omuz omuza çıktı. Savaştan sonra Kürtler yok sayıldı asimile edilmeye başlandı. "Vatandaş Türkçe konuş çok konuş" kampanyaları başlatıldı. İsmet İnönü;"Kürtler bulundukları yerlerin nüfusunun % 5ini aşmayacak" diye insanlık dışı kanunlar çıkardı. Bu kanunlar doğrultusunda 100 binlerce Kürt ülkenin bütün sathına zorla ve insanlık dışı müdahalelerle sürüldü(Konya'nın ortasında bir tane Kürt ilçesinin ne işi var sizce?). Bir Türk olarak ne yaptınız? Kürtler beraber vatanı kurtardıkları "kardeş"lerinden gördükleri bu ihanetten dolayı sürgüne gittiler. Gittikleri ülkelerde kendi dillerinden enstütiler kurdular, okullar açtılar, gazeteler televizyonlar yayınladılar, futbol takımları bile kurdular. Her türlü sosyal kültürel etkinliği özgürce ve üstelik kendi dillerinden yaparlarken Türkiye’de Ahmet Kaya; "Kürtçe klip yapacağım" dediği için onlarca dava açıldı ve sürgünde öldü. Bir Türk olarak ne yaptınız? Sadece son 25 yılda güneydoğu da 17 bin insan kalleşçe failimechul cinayetlere kurban gitti. İnsanlar sabah evlerinden çıktılar bir daha dönemediler. Çoğunun kemikleri yıllar sonra bir karakol bahçesinde toplu mezarda ya da asit kuyularında bulundu. (kemikleri bulunanlar çok şanslıydı zira en azından bir mezarları olacaktı). Ve bu çağ dışı uygulamaların sorumluları bir özrü bile çok görürken; Bir Türk olarak ne yaptınız? Yıllarca süren OHAL dönemlerinde aşiretlerin eline silah verildi ve bu eli silahlı insanların doğuda yaptığı her şey meşru görüldü. Bu aşiretler eroin kaçakçılığı dâhil her tür kirli işin baş aktörü olurlarken hala attıkları tek kurşunun hesabının bile sorulmaması alnımızda bir kara leke olarak kalmaya devam ediyor. Üstelik devlet bu silahlarla güpegündüz toplumun üzerine ateş edecek(Bulanık’taki olay) cesareti bile vermişken; Bir Türk olarak ne yaptınız? Devletin tam 200bin kişilik güvenlik görevlilerinin olmasına karşın güneydoğunun bir uyuşturucu, kaçakçılık ve rüşvet merkezi olması ve üstelik bu işten en çok kazanç sağlayanların yine aynı güvenlik görevlileri olması karşısında "her Türk asker doğar" demekten başka; Bir Türk olarak ne yaptınız? 90lı yıllardan bu yana güneydoğuda terör bahanesiyle 2bin köy boşaltılıp ateşe verildi. O köylerden kaçan insanların varoşlarda kiminin kapkaççı kiminin tinerci olması karşısında toplum vicdanımızda en ufak bir sızlanma duymazken o insanların çocuklarının metropollerde molotof atmasıyla gündemimize girmesi ne kadar acı verici. Bu ülkenin vatandaşının köyünden zorla çıkarılırken değil de dükkanlarımıza molotof atınca tepkimizi çekmesi karşısında; Bir Türk olarak ne yaptınız? Biz uygar dünyada herhangi bir etnisiteden insanların en temel haklarının; devletinin ya da herhangi bir sivil toplum kuruluşunun değil de dağlarda elinde silahla gezen bir örgütün yapmasının utancını Türk ve Kürt halkları birlikte paylaşırken Kürtlerin bu haklarını elde etmek için açtıkları partilerin kapatılması karşısında; Bir Türk olarak ne yaptınız? Bu dünyada herhangi bir insanın ezilmişliğinin dışlanmışlığının ve en temel haklarının elinden alınmışlığının sonucu olarak adeta sığınmak zorunda kaldığı bir liman değil mi PKK. Çünkü eğer bu hakları devlet sağlamıyorsa insanlar da bunu savunduğunu iddia edenlere yakınlaşırlar yalan mı? Peki ya bütün sosyal, siyasi ve kültüler haklarının elinden alındığı bir dönemde; "ben Kürtlerin haklarını savunuyorum" dediği için milyonlarca kürdün Öcalan’ı lider kabul etmek zorunda kalmaları karşısında bu dönemde siz; Bir Türk olarak ne yaptınız? Kürtler savaştan bıkıp da partiler kurdular. Bu partileri meclise gönderme çabası karşısında bu partiler meclise girmesin diye seçim barajı bilinçli bir şekilde yüksek tutuldu. Bu da yetmiyormuş gibi her seferinde türlü bahanelerle tam altı tane siyasi partileri adeta dikta yönetimlerini çağrıştıracak şekilde kapatıldı. Peki, bütün bunlar yaşanırken siz hala çevrenizde, yanınızda, yörenizde; "Kürtler bu ülkede her istediklerini yapabiliyorlar" diyenleri görünce; Bir Türk olarak ne yaptınız? Kürtler bu ülkeye ne mi verdi? Kürtler bu ülkeye bir şey vermedi. Daha doğrusu bir şey vermelerine fırsat verilmedi. Çünkü Kürt kimliğiyle bir insan ne zaman bir şeyler yapmaya çalıştıysa sonu ya ölüm ya işkence ya sürgün ya da hapis oldu(Şivan Perwer, Ahmet Kaya, Mehmet Uzun, Yılmaz Güney, Musa Anter, Yaşar Kemal...). En büyük Kürt şair, yazar, sanatçıları ne yazık ki ya hala sürgünde yaşıyorlar ya da memleketlerinin özlemiyle sürgünde öldüler. Romanları dünyada 20 dile çevrilen bir Kürt yazarın(Mehmet Uzun) Türkiye'de çağrıldığı bir konferansta: "ben bu tür salonlara alışık değilim, ben romanlarım hakkında hep mahkeme salonlarında konuştum, ilk kez mahkeme salonu dışında bir salonda romanlarım hakkında konuşuyorum..." demesi Türkiye'nin en acı ve en büyük realitesi olarak karşımızda ete kemiğe bürünmüş bir şekilde dururken; Bir Türk olarak ne yaptınız? Devlet yıllarca "Kürt diye bir şey yok, onlara dağda yürürken kardan çıkan kart-kurt seslerinden dolayı Kürt deniyor. Onlar Türklerin dağ görmüş halleri" diye komik ideolojileri bütün vatandaşlarına dikte ettirirken bir Türk olarak ne yaptınız demeyeceğim, çünkü siz de asırlarca birlikte yaşadığınız ve "kardeşlerimiz" dediğiniz Kürtlerin dillerinden değil bir cümle, bir kelime bile bilmiyorsunuz. Sokaklarınızda tabelalar İngilizce ve Fransızca kelimelerden geçilmiyorken bir tek Kürtçe kelime dahi bilmediğinizin farkına vardığınızda; Bir Türk olarak ne yaptınız? Bir vatandaş olarak ne yaptık? Ve en önemlisi bir İNSAN olarak ne yaptık? |
|||
01-09-2010, 09:09 AM
Yorum: #2
|
|||
|
|||
Cvp: BİR KÜRT OLARAK TÜRKLERE SORUYORUM
Ben de merak ediyorum...
|
|||
07-30-2010, 01:18 AM
Yorum: #3
|
|||
|
|||
Cvp: BİR KÜRT OLARAK TÜRKLERE SORUYORUM
bu sorulara cevap vermek isterim ama bu yazı yedi ay önce yazılmış, yazan kişi acaba burayı takip ediyor mu?
|
|||
« Eski Konular | Yeni Konular »
|
Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi