Yeni Yorum Gönder 
 
Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Yard.Doç.Dr. Fahri Solak'ın Türkistan ve Kafkasya Dosyası Bibliyografyası Yayınlandı
01-02-2008, 06:31 AM (Bu konu en son: 01-02-2008 tarihinde, saat: 06:55 AM düzenlenmiştir. Konuyu düzenleyen: ahmetfidan93.)
Yorum: #1
Yard.Doç.Dr. Fahri Solak'ın Türkistan ve Kafkasya Dosyası Bibliyografyası Yayınlandı
[Resim: fahrisolakkitapkapaahmebd8.jpg]
Türkistan ve Kafkasya bibliyografyası
Çalışma, 80 yıllık Türkçe birikimi bir arada sunan Bibliyografik bir Rehber özelliği taşımaktadır.

Fakültemiz 1987 mezunu ve Marmara Üniv. Öğretim Üyesi Siyasal Vakfı Başkanı Fahri SOLAK'ın hazırladığı Kafkasya Bibliyografyası okurların ilgisine sunulmuştur.

Bibliyografyalar bir ülkede belli bir konuda oluşan birikimi göstermesi yanında, belli dönemlerde yaşanan eğilimleri, ilgi yoğunlaşmasını, ilmi, fikri birikimi izleyebilmek bakımından önemli çalışmalardır.

Yine ekonomik, sosyal ve siyasi konularda hazırlanan Bibliyografik eserler, ülkedeki uzman envanterini ve akademik, fikri birikimi toplu olarak sunmaları bakımından, idari ve siyasi alanda uygulayıcılar için de önem taşımaktadır. Ayrıca ilmi araştırma yapanların araştırmanın başlangıç safhasında bir kaynakça oluşturmak için başvuracakları temel kaynaklar arasında Bibliyografyalar ilk sıralarda yer almaktadır.

Türkiye ile Türkistan ve Kafkasya arasındaki ilişkilerin tarihini çok gerilere götürmek mümkündür. Çeşitli iç ve dış sebeplerle, zaman zaman inişli çıkışlı bir seyir takip etse de, bu bölgelerle Anadolu arasında hep bir bağ olagelmiştir.

Son dönemde Sovyetler Birliği'nin dağılması ve yeni bağımsız Türk Cumhuriyetlerinin ortaya çıkması, bu süreçte Türk ve akraba topluluklarla ilişkilerin yoğunlaşması, her açıdan konuya ilgiyi artırmış, bu ilgi artışı Türkiye'de yapılan yayın sayısına da yansımıştır.

Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Fahri Solak tarafından hazırlanan "Türkistan ve Kafkasya Bibliyografyası (Tezler, Kitaplar, Makaleler)" isimli çalışma, Türkistan ve Kafkasya konusunda 1928'den günümüze kadar yayınlanan Türkçe kitap ve makaleler ile Türkiye'de yapılan tez çalışmalarının bir envanterini ihtiva etmektedir. Söz konusu çalışma 80 yıllık Türkçe birikimi bir arada sunan Bibliyografik bir Rehber özelliği taşımaktadır.

Üç ana bölümden oluşan bibliyografyada, Türkiye'de Yapılan Tezler, Türkçe Kitaplar ve Türkçe Makaleler başlıkları altında toplam 12.538 adet bilimsel çalışma ve yayın listelenmiş olup, bunların 1.540'ı Tez, 2.746'sı Kitap ve 8.252'si ise Makalelerden oluşmaktadır.

1928'den bu yana dönemler halinde yayın ve araştırmaların analiz edildiği çalışmanın Sunuşunda, Türkiye'de Türkistan ve Kafkasya konulu yayınlar ilk dönemlerden günümüze giderek artan bir seyir izlediği, 1930'ların sonunda 123 olan toplam araştırma sayısının, 40'lı yıllarda 176, 50'li yıllarda 282, 1960'larda 782 ve 1970'li yılların sonunda 782 rakamına ulaştığı belirtilmektedir. 1980'li yıllarda meydana gelen iç ve dış gelişmelerle birlikte bu sürecin hızlanarak toplam yayın sayısında 1.500 rakamının aşıldığı, bölge ile ilgili asıl ilgi ve araştırma patlamasının, 1990'ların başında uluslararası alanda meydana gelen gelişmeler ve daha önce Sovyetler Birliği bünyesinde yer alan Türk Cumhuriyetleri'nin bağımsızlıklarını kazanması ile birlikte görüldüğü belirtilmektedir. Bu durum 1990'lı yıllarda araştırma ve yayın sayısının altı bine yaklaşmasına neden olmuştur.

Bibliyografyanın sonunda yer alan detaylı şahıs adları, yer adları ve konu indeksleri çalışmadan yararlanmayı kolaylaştırmaktadır.

Yaklaşık 800 sayfalık hacimdeki bu yorucu çalışmayı hazırlayan Fahri Solak ağabeyi ve yayıncı kuruluş olan Türk Dünyası Belediyeler Birliği'ni tebrik ediyoruz.

Kaynak: http://www.dunyabulteni.net/news_detail.php?id=30857

ONLINE BİLGİ İLETİŞİM AĞI
kullanıcının web sitesini ziyaret etkullanıcının tüm mesajlarını bul
Alıntı ile Cevapla
Yeni Yorum Gönder 


Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi